Založ si blog

Keď sa s partnerom nezhodujete v názore na liečbu

Dnes som prijala dva zúfalé telefonáty od partnerov ľudí, ktorí sa zápasia s duševným ochorením. Obaja (chorí) mali počas víkendu akútne manické epizódy, ako reakciu na stresujúce udalosti, ktoré prežili v poslednej dobe. A v oboch prípadoch sa títo chorí zdráhali vyhľadať pomoc, takže ich zdraví partneri naplánovali návštevu lekára v ich mene a dúfali, že neskôr ich prehovoria, aby k lekárovi šli, keďže sú už „objednaní“.

Takto to väčšinou nedopadne dobre, z pohľadu žiadneho zo zúčastnených. Tu sú dôvody:

 

1.     Jednak je tu totálne vystresovaný zdravý partner, ktorý zúfalo hľadá pomoc, a potrebuje okamžitú podporu a úľavu. Keď pomoc nepríde dosť rýchlo, je presvedčený, že „systém nefunguje“ a vzdá sa.

2.     Ďalej je tu chorý partner, ktorý je naštvaný, zmätený, cíti sa podvedený, a možno ešte stále prežíva akútnu manickú/depresívnu epizódu, takže nie je pripravený pomoc prijať (či dokonca vnímať, že mu je ponúkaná).

 3.     A napokon je tu terapeut, ktorý by veľmi rád pomohol, ale je vystavený takmer neriešiteľnej situácii – klient nie je pripravený (ani schopný) pomoc prijať, a jeho zúfalý partner je deprimovaný, že sa situácia nezačala riešiť okamžite.

 

To nie je najlepší spôsob, ako začať budovať terapeutický vzťah. Nútiť partnera do liečby môže byť prospešné z dlhodobého hľadiska, ale rovnako to môže viesť k „výbuchu“, ktorý chorobu ešte zhorší a navždy zničí vzťah oboch partnerov.

 

Takže čo robiť, keď je zrejmé, že váš partner – čo najskôr – potrebuje pomoc, ale nesúhlasí s návštevou lekára?

 

Tu je pár tipov, ako tento proces zjednodušiť:

 

1.     Ak je zrejmé, že váš partner má taký záchvat mánie, depresie alebo úzkosti, že nechať ho osamote čo i len na minútu môže spôsobiť, že ublíži sebe alebo iným, potrebujete akútnu pomoc. Zavolajte záchrannú službu (112) alebo dopravte svojho partnera do najbližšej nemocnice (nie na klasickú pohotovosť, ani k obvodnému lekárovi) a uveďte, že jeho stav je akútny. Či už umožníte partnerovi spolurozhodnúť o tom, kam sa obrátite o pomoc, alebo nie, dajte jasne najavo, že sa bojíte, a že neustúpite, kým ho nevyšetrí odborník.

2.     Ak váš partner nie je v bezprostrednom ohrození, ale pritom jasne badáte známky zhoršenia jeho života, skúste si s ním pohovoriť o tom, čo ste si všimli. Ak sa nahnevá a začne sa obraňovať, ustúpte. Dnes možno nie je najlepší deň na diskusiu. Zajtra alebo za týždeň sa to môže zmeniť a bude vnímavejší voči tomu, čo hovoríte.

3.     Preverte si svoj vlastný duševný stav. Ak je váš partner psychicky chorý, vás to takisto ovplyvňuje. Staráte sa o seba? Nezhoršuje váš stres partnerove problémy? Zvládal by váš partner svoju chorobu lepšie, ak by ste vy boli menej vystresovaní? Možno je čas, aby ste tento krát hľadali terapiu sám pre seba, a získali tak odstup od partnerových problémov.

4.     Spojte sa s terapeutickou skupinou, alebo navštívte on-line fórum, aby ste získali viac informácií o živote s chorobou, ktorou trpí váš partner. Veľa ochorení prebieha v cykloch, a na základe skúsenosti iných ľudí môžete získať lepší prehľad o tom, ako sa zariadiť, ak sa situácia u vás doma zhorší.

5.     Určite si svoje hranice. Váš partner musí byť ochotný prijať pomoc. Ak nie je, zvážte svoje možnosti: ste ešte schopný zotrvať v tomto vzťahu? Aké kompromisy ste ochotný prijať, a dokedy? Aj keď nie som priaznivcom ultimát, určiť si hranice je veľmi dôležité.

 

Žiť s človekom, ktorý trpí duševným ochorením, môže byť veľmi desivé. No ak nie je schopný alebo ochotný prijať pomoc, je zbytočné zúfalo sa snažiť mu pomôcť. Opäť, čo najlepšie zvážte, či choroba vášho partnera neohrozuje jeho samého alebo iných ľudí. Ak nie, potom trpezlivosť, podpora a láska sú tými najlepšími nástrojmi, ako priviesť svojho partnera na cestu uzdravenia.

 

originálny blog: Kate Thieda – When You and Your Partner Disagree About Treatment, http://blogs.psychcentral.com/wellness/2011/07/when-you-and-your-partner-disagree-about-treatment/

Tento článok je neoficiálnym prekladom anglického originálu. V článku Depresia je choroba píšem o dôvodoch, prečo takýmto spôsobom publikujem blogy zo zahraničia.

Novoročné predsavzatia: Zmeniť, alebo prijať?

01.01.2012

A je tu opäť ten čas… Čas, keď si ľudia hovoria, že od 1. januára (a „vezmú na to jed!“) začne rok, kedy ________! (Doplňte zvyk, ktorému sa darilo vyhýbať sa Vašim pokusom ho zmeniť posledných 365 a viac dní…). Predsavzatia súvisia so snahou jednoznačne zmeniť svoj život k lepšiemu. Na pomyselnej osi, ktorá má „prijatie“ na strane jednej a [...]

Vyššie riziko psychických problémov u homosexuálov

18.12.2011

Výskumy dokazujú, že homosexuálni ľudia zažívajú viac problémov s duševným zdravím, ako ľudia heterosexuálni. Vedúci výskumného tímu MUDr. Apu Chakraborty z University College London vo Veľkej Británii verí, že k zvýšenému riziku prispieva diskriminácia.

10 najlepších každodenných návykov, ktoré pomáhajú udržať depresiu na uzde

11.12.2011

Existujú určité veci, ktoré (ak sú pravidelné) mi pomáhajú udržať príznaky vlastnej depresie pod kontrolou. Niektoré z nich sú všeobecne známe, iné obvykle nie sú v centre nášho uvažovania – ale môžu byť tým rozhodujúcim momentom pre dosiahnutie duševného zdravia.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

adela

Depresia je choroba, ktorá závažne ovplyvňuje nielen toho, kto ňou trpí, ale i množstvo ľudí okolo - partnera, rodinu, priateľov... Denne a neustále, vo vážnych i bežných situáciách. Vhodné riešenia a spôsoby pomoci sú pritom často iné, než by sa nám na prvý pohľad mohlo zdať. Čím viac sme ochotní o nej vedieť, tým viac dokážeme skutočne pomôcť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 101793x
Priemerná čítanosť článkov: 7271x

Autor blogu

Kategórie