Založ si blog

Tipy na zmiernenie depresie vášho partnera počas leta

Väčšina ľudí si s letom spája príjemné veci: dovolenku, dlhšie dni, vyššie teploty, aktivity mimo domu, a stretnutia aj s takými priateľmi a rodinnými príslušníkmi, s ktorými sa počas chladných, tmavých zimných mesiacov stretnúť nemôžu.

Ľudí, čo nikdy nezažili depresiu, môže celkom prekvapiť, že depresívne epizódy sa v lete objavujú pomerne často. WebMD nedávno zverejnil článok o najčastejších príčinách letných depresií – sú to letné sezónne afektívne poruchy, narušenie pravidelného režimu, problémy s vlastným výzorom, obavy súvisiace s financiami, a vyrovnávanie sa s teplom.

 

Bojuje váš partner s niektorým z týchto problémov? Tu je pár tipov, ako mu to môžete uľahčiť, až „udrú“ vysoké teploty a depresia sa opäť vkradne do jeho života:

 

1. Pomôžte partnerovi uvedomiť si, čo sa deje. Váš partner sa môže snažiť presvedčiť sám seba, že keďže je leto, nemá žiaden legitímny dôvod cítiť sa depresívne. Na základe toho, že sa s ním citlivo porozprávate o veciach, ktoré ste si všimli, môže váš partner s väčšou pravdepodobnosťou vyhľadať pomoc. Prerušenie liečby na základe presvedčenia, že zároveň s ukončením leta skončí aj to, čo depresívne pocity vyvoláva, rozhodne nie je dôvodom, aby sa problém neriešil. Ak sa príznaky depresie neliečia, je oveľa vyššia pravdepodobnosť, že prerastú do ďalšej „plnohodnotnej“ depresívnej epizódy, než že sa zázračne vyriešia sami od seba.

 

2. Skúste zmierniť tlak, ktorý váš partner pociťuje v súvislosti s letnými „povinnosťami“. Často máme pocit, že by sme pekné počasie mali využiť na všetky činnosti, ktoré nemôžeme robiť v chladnejších mesiacoch. Ale pre niekoho, kto má depresiu, môže tlak zúčastňovať sa na všetkých tých opekačkách, večierkoch a iných spoločenských udalostiach byť až príliš zaťažujúci. Ak preberiete so svojím partnerom, na čo sa cíti a ktoré aktivity by ste možno tento rok mohli vynechať, určite to pomôže. Rovnako sa môže stať, že váš partner bude kritizovať sám seba a pýtať sa: „Čo je to so mnou? Veď je leto!“. Dajte mu najavo, že jeho pocity sú oprávnené a porozprávajte sa s ním, čo by bolo treba urobiť, aby sa cítil menej frustrovaný.

 

3. Premyslite si vaše dovolenkové plány. Koľkokrát ste počuli ľudí hovoriť, že po návrate z dovolenky potrebujú ďalšiu na to, aby sa zregenerovali z tej prvej? Prázdniny majú byť relaxom, ale často znamenajú veľa plánovania, peňazí a energie. Možno sa váš partner tento rok na to necíti, ale pritom má strach, že vás sklame, ak vyjadrí svoje pocity. Ak sa vám zdá, že je z tohtoročnej dovolenky skôr v strese, než že by sa na ňu tešil, prehodnoťte ešte raz svoje plány.

 

4. Ľudia, ktorí majú problémy s vnímaním vlastného tela, sa môžu v lete cítiť ešte horšie. Existuje na to niekoľko dôvodov – nosí sa letné oblečenie a plavky, ktoré odhaľujú oveľa viac, a aktivity na čerstvom vzduchu môže narúšať veľké teplo. Niektorí ľudia to začnú preháňať s cvičením a diétou v nádeji, že vylepšia svoje telo pred dovolenkou, alebo inou špeciálnou udalosťou. Diéta a prílišné cvičenie menia chémiu mozgu a navyše, ak váš partner neuvidí želané výsledky, môže upadnúť až do depresie alebo si spôsobiť poruchu príjmu potravy.

 

5. Pomôžte partnerovi udržať si pravidelný režim. Ak máte deti, už to samo osebe môže narušovať jeho rutinu, keďže v lete nechodia do školy. Ak deti nemáte, možno chodíte neskôr spať, pretože deň trvá dlhšie a po večeroch sa deje kopec udalostí. Pre človeka, ktorý má depresiu, je však rutina nevyhnutná na udržanie rovnováhy a nedostatok spánku môže úplne „rozbiť“ jeho režim. A aj keď sa mnoho ľudí počas víkendov a dovolenky snaží prebdené hodiny dospať, takto to nefunguje. Je dôležité, aby ste si vyberali udalosti, na ktorých sa váš partner zúčastní, s rozumom, a dodržiavali rutinné postupy aj na dovolenke.

 

originálny blog: Kate Thieda – Boundaries Tips for Relieving Summertime Depression in Your Partner, http://blogs.psychcentral.com/wellness/2011/07/tips-for-relieving-summertime-depression-in-your-partner/

Tento článok je neoficiálnym prekladom anglického originálu. V článku Depresia je choroba píšem o dôvodoch, prečo takýmto spôsobom publikujem blogy zo zahraničia.

Novoročné predsavzatia: Zmeniť, alebo prijať?

01.01.2012

A je tu opäť ten čas… Čas, keď si ľudia hovoria, že od 1. januára (a „vezmú na to jed!“) začne rok, kedy ________! (Doplňte zvyk, ktorému sa darilo vyhýbať sa Vašim pokusom ho zmeniť posledných 365 a viac dní…). Predsavzatia súvisia so snahou jednoznačne zmeniť svoj život k lepšiemu. Na pomyselnej osi, ktorá má „prijatie“ na strane jednej a [...]

Vyššie riziko psychických problémov u homosexuálov

18.12.2011

Výskumy dokazujú, že homosexuálni ľudia zažívajú viac problémov s duševným zdravím, ako ľudia heterosexuálni. Vedúci výskumného tímu MUDr. Apu Chakraborty z University College London vo Veľkej Británii verí, že k zvýšenému riziku prispieva diskriminácia.

10 najlepších každodenných návykov, ktoré pomáhajú udržať depresiu na uzde

11.12.2011

Existujú určité veci, ktoré (ak sú pravidelné) mi pomáhajú udržať príznaky vlastnej depresie pod kontrolou. Niektoré z nich sú všeobecne známe, iné obvykle nie sú v centre nášho uvažovania – ale môžu byť tým rozhodujúcim momentom pre dosiahnutie duševného zdravia.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

adela

Depresia je choroba, ktorá závažne ovplyvňuje nielen toho, kto ňou trpí, ale i množstvo ľudí okolo - partnera, rodinu, priateľov... Denne a neustále, vo vážnych i bežných situáciách. Vhodné riešenia a spôsoby pomoci sú pritom často iné, než by sa nám na prvý pohľad mohlo zdať. Čím viac sme ochotní o nej vedieť, tým viac dokážeme skutočne pomôcť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 101834x
Priemerná čítanosť článkov: 7274x

Autor blogu

Kategórie