Založ si blog

Duševná choroba alebo osobnostné rysy? Korene „zlého“ správania sa vášho partnera

Keď sa pozriete na zoznam príznakov rôznych duševných chorôb, sú často rovnaké ako črty, ktoré si u partnera obvykle neželáme, napríklad:

  • nezáujem o akúkoľvek činnosť
  • zmeny nálad (často nečakané)
  • prehnané sebavedomie
  • neschopnosť dokončiť rozrobenú vec /aktivitu
  • podráždenosť.

Ako zistíte, či sa váš partner skutočne správa takto z dôvodu duševnej choroby, alebo ide o jeho osobnostné charakteristiky? A čo urobíte, keď máte podozrenie, že váš partner zvaľuje svoje správanie na svoju duševnú chorobu, hoci to nie je ten pravý dôvod jeho chovania?

 

Prvá vec, ktorú treba povedať je, že prísť na to nie je jednoduché. Ako je zrejmé z vyššie uvedeného zoznamu, charakteristiky duševného ochorenia sú rovnaké ako vlastnosti ľudí, s ktorými nechceme mať nič spoločné. Ale spôsob, akým premýšľame a reagujeme na ľudí, ktorí sa správajú neprijateľne na rozdiel od tých, ktorí žijú s duševnou chorobou, je úplne iný.

 

Alebo žeby nie?

 

Na jednej strane, mali by sme mať viac trpezlivosti, resp. dať väčšiu voľnosť niekomu, kto má  diagnostikovanú depresiu alebo bipolárnu poruchu, než partnerovi, ktorý sa zjavne chová ako blbec. Napríklad, ak na vás váš partner „vyskočí“ za niečo, čo je v podstate banalita, pravdepodobne to skôr necháte plávať za predpokladu, že je v depresii, než keď viete, že toto správanie je súčasťou jeho osobnosti.

 

Ale je to takto správne? Je „zlé“ správanie vášho partner oprávnené, pretože preukázateľne trpí duševnou chorobou?

 

To záleží na situácii.

 

Viem, že čakáte jednoznačné, čierno-biele áno alebo nie, ale pravda je taká, že každá situácia je iná. Existujú príklady, kedy platí rozhodné „nie“ –  verbálne, fyzické alebo sexuálne násilie nie je prípustné za žiadnych okolností.

 

Otáznou oblasťou je však napr. situácia, keď váš partner opakovane hovorí alebo robí veci, ktoré vás zraňujú; neprispieva na domácnosť; nehľadá si prácu; alebo inak zneužíva svoju chorobu na ospravedlnenie toho, že sa nechová primerane, teda spôsobom, ktorý sa očakáva od dospelého človeka.

 

Na určenie rozdielu medzi „chovám sa takto, pretože mám duševnú chorobu“ a „chovám sa takto, pretože som blbec“ skúste použiť nasledujúci lakmusový papierik:

     1. Dokáže váš partner vnímať, že jeho správanie je nebezpečné/škodlivé?

     2. Snaží sa váš partner aktívne a dôsledne zvládať svoje ochorenie (chodením na terapie, užívaním predpísaných liekov, atď.)?

     3. Snaží sa váš partner napraviť svoje správanie?

     4. Dosahuje váš partner takú nápravu, že „zlé“ správanie nepokračuje (a iné „zlé“ správanie ho nenahrádza)?

 

Ak vaša odpoveď znie „áno“ na všetky vyššie uvedené otázky, môžete  pravdepodobne pripísať „zlé“ správanie jeho chorobe. Ak ste odpovedali na ktorúkoľvek otázku „nie“, možno nastal čas preskúmať, či je váš vzťah v poriadku.

 

No tu to stále nekončí.

 

Dokonca aj v prípade, keď je správanie vášho partnera  „ospravedlniteľné“ chorobou, to ešte neznamená, že je prijateľné. Koniec koncov, je to stále „zlé“ správanie, a je to znamenie, že choroba nie je liečená (dostatočne) správne. Jasné, všetci máme zlé dni, a nikto sa nespráva ideálne po celú dobu. Ale ak sa opakovane objavuje neprijateľné správanie, a váš partner sa stále musí ospravedlňovať a naprávať svoje činy, bude to len zvyšovať napätie vo vašom vzťahu. Vtedy je čas „vytasiť“ nástroje dobrej partnerskej komunikácie, aby ste zistili, čo sa deje a čo treba zmeniť.

 

Či už duševná choroba vo vzťahu figuruje alebo nie, „zlé“ správanie nikdy nie je prijateľné, a je treba nájsť odvahu, aby  ste o tom partnerovi povedali.

 

originálny blog: Kate Thieda – Mental Illness or Personality Traits?: The Roots of “Bad” Behavior in Your Partner, http://blogs.psychcentral.com/wellness/2011/05/mental-illness-or-personality-traits/

Tento článok je neoficiálnym prekladom anglického originálu. V článku Depresia je choroba píšem o dôvodoch, prečo takýmto spôsobom publikujem blogy zo zahraničia.

Novoročné predsavzatia: Zmeniť, alebo prijať?

01.01.2012

A je tu opäť ten čas… Čas, keď si ľudia hovoria, že od 1. januára (a „vezmú na to jed!“) začne rok, kedy ________! (Doplňte zvyk, ktorému sa darilo vyhýbať sa Vašim pokusom ho zmeniť posledných 365 a viac dní…). Predsavzatia súvisia so snahou jednoznačne zmeniť svoj život k lepšiemu. Na pomyselnej osi, ktorá má „prijatie“ na strane jednej a [...]

Vyššie riziko psychických problémov u homosexuálov

18.12.2011

Výskumy dokazujú, že homosexuálni ľudia zažívajú viac problémov s duševným zdravím, ako ľudia heterosexuálni. Vedúci výskumného tímu MUDr. Apu Chakraborty z University College London vo Veľkej Británii verí, že k zvýšenému riziku prispieva diskriminácia.

10 najlepších každodenných návykov, ktoré pomáhajú udržať depresiu na uzde

11.12.2011

Existujú určité veci, ktoré (ak sú pravidelné) mi pomáhajú udržať príznaky vlastnej depresie pod kontrolou. Niektoré z nich sú všeobecne známe, iné obvykle nie sú v centre nášho uvažovania – ale môžu byť tým rozhodujúcim momentom pre dosiahnutie duševného zdravia.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

adela

Depresia je choroba, ktorá závažne ovplyvňuje nielen toho, kto ňou trpí, ale i množstvo ľudí okolo - partnera, rodinu, priateľov... Denne a neustále, vo vážnych i bežných situáciách. Vhodné riešenia a spôsoby pomoci sú pritom často iné, než by sa nám na prvý pohľad mohlo zdať. Čím viac sme ochotní o nej vedieť, tým viac dokážeme skutočne pomôcť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 101787x
Priemerná čítanosť článkov: 7271x

Autor blogu

Kategórie