Novoročné predsavzatia: Zmeniť, alebo prijať?

1. januára 2012, adela, Nezaradené

A je tu opäť ten čas… Čas, keď si ľudia hovoria, že od 1. januára (a „vezmú na to jed!“) začne rok, kedy ________! (Doplňte zvyk, ktorému sa darilo vyhýbať sa Vašim pokusom ho zmeniť posledných 365 a viac dní…).

Predsavzatia súvisia so snahou jednoznačne zmeniť svoj život k lepšiemu. Na pomyselnej osi, ktorá má „prijatie“ na strane jednej a „zmenu“ na strane druhej, sa osobne veľmi prikláňam k strane s názvom „zmena“ – s výnimkou situácií, keď je zrejmé, že zmena nie je možná, a prijatie je v najlepšom záujme daného človeka.

Ak máte partnera s duševným ochorením, a jedná sa o dopady jeho choroby na váš vzťah, musíte sa pokúsiť o určitú rovnováhu medzi „zmenou“ a „prijatím“. Existujú určité aspekty, ktoré musia byť prijaté – napríklad skutočnosť, že váš partner je chorý; a že život nie je taký, aký by to mohol byť, ak by bol váš partner v poriadku. Možno si budete musieť pripustiť, že váš partner práve teraz nemôže splniť „svojich“ 50% povinností vo vzťahu. Či to, že váš sexuálny život už nie je, čo býval, pretože váš partner berie lieky. Aké sú ďalšie skutočnosti, po zmene ktorých možno túžite, no radšej by ste ich mali prijať? Skúste si určiť vaše vlastné odpovede.

Na druhej strane, existuje značné množstvo zmien, ktoré zrejme možné sú – napríklad výber životného štýlu, ktorý bude znamenať menej stresu; spolupráca s partnerom a jeho liečebným tímom pri hľadaní najlepších možných liekov a terapií; či vaše spoločné rozhodovanie o veciach, ktoré by ste mohli spraviť s cieľom zmenšiť vplyv choroby na váš partnerský život.

Takže – aké (z hľadiska mentálneho zdravia rozumné) novoročné predsavzatia si môžete s partnerom dať?

 

Originálny blog: Kate Thieda – New Year’s Resolutions: Change or Acceptance?, http://blogs.psychcentral.com/wellness/2011/12/new-years-resolutions-change-or-acceptance/.

Tento článok je neoficiálnym prekladom anglického originálu. V článku Depresia je choroba píšem o dôvodoch, prečo takýmto spôsobom publikujem blogy zo zahraničia.