Je váš partner v depresii, alebo „len“ nešťastný?

7. októbra 2011, adela, Nezaradené

Možno ste si všimli, že ľudia sa oháňajú slovom „depresia“ veľmi často. Slovo „depresívny“ sa do značnej miery stalo synonymom slova „smutný“ alebo „cítiť sa nejaký čas mizerne“. No pre tých, ktorí majú skutočné depresie, je to, čo cítia, omnoho horšie, ako len zopár za sebou prebiehajúcich zlých dní.

 

S jednou klientkou sme mali debatu o cyklických vzorcoch jej nálady, ktoré sama vnímala, a  ako dokázala rozlišovať, či je v depresii, alebo naopak je len dočasne nešťastná/nespokojná so svojím životom. Naozaj sa mi páčilo, ako rozpoznávala, že je „nešťastná“ alebo „depresívna“.

 

Vidí to takto: „Keď ste len v zlej nálade, sú veci, po ktorých sa môžete cítiť lepšie. Keď ste však v depresii, nič vám nepomáha cítiť sa lepšie.“

 

Keď som ju požiadala o spresnenie, povedala, že podľa jej skúseností, nešťastní/nespokojní ľudia si dokážu vylepšiť náladu pomocou im príjemných činností, pobytom v blízkosti iných ľudí, a hľadaním radosti v maličkostiach. Môžu sa po chvíli opäť necítiť dobre, no podstatné je, že sú schopní zažiť dobrú náladu. 

Naopak, ako povedala moja klientka, keď sú ľudia v depresii, nezáleží na tom, čo človek robí, resp. ktokoľvek iný sa snaží pre nich urobiť – depresívna nálada sa nezlepšuje.

 

Spýtala som sa jej, či je niečo, čo by mali vedieť ľudia, ktorí milujú človeka s depresiou, keďže sa sama snažila pomôcť priateľovi, ktorý má tiež depresie a ktorého partnerka nedokázala pochopiť, čo prežíva. Odpovedala mi takto:

 

Originálny blog: Kate Thieda – Is Your Partner Depressed or Just Unhappy?, http://blogs.psychcentral.com/wellness/2011/10/depressed-or-unhappy/

Tento článok je neoficiálnym prekladom anglického originálu. V článku Depresia je choroba píšem o dôvodoch, prečo takýmto spôsobom publikujem blogy zo zahraničia.