Úzkosť mužov vs. úzkosť žien

1. septembra 2011, adela, Nezaradené

Štatistika hovorí, že výskyt úzkostných porúch u žien je dvakrát častejší ako u mužov. Táto skutočnosť sa neobmedzuje iba na jeden druh úzkostných porúch: viac žien než mužov trpí tak všeobecnou úzkostnou poruchou, ako panickou poruchou, sociálnou fóbiou, agorafóbiou, posttraumatickým stresovým syndrómom, či rôznymi druhmi špecifických fóbií.

Principiálne však platí, že úzkostnými poruchami trpia aj muži a že ich problémy sú v lekárskej praxi často prehliadané, prípadne nie sú vhodne liečené.

 

To, či je váš partner je muž alebo žena, môže ovplyvňovať spôsob, ako prežíva svoje úzkosti a ako sa s tým vysporiadava.

 

Ženy a úzkosti

Existuje mnoho teórií o tom, prečo je u žien diagnostikovaná úzkosť vo vyššej miere:

Muži a úzkosti

V prípade mužov, ktorí trpia úzkosťou, sa dejú často nasledujúce veci::

Čo funguje u oboch pohlaví

Bez ohľadu na pôvod úzkosť; fakt, či váš partner je muž alebo žena, či dokonca to, či bola úzkosť oficiálne diagnostikovaná, niektoré zmeny životného štýlu môžu pomôcť vášmu partnerov zmierniť prežívanú úzkosť. Tu je zopár námetov, čo môžete vy a váš partner urobiť pre zníženie úzkosti a jej úlohy vo vašom vzťahu:

Originálny blog: Kate Thieda – Men’s Anxiety vs. Women’s Anxiety, http://blogs.psychcentral.com/wellness/2011/08/mens-anxiety-vs-womens-anxiety/

Tento článok je neoficiálnym prekladom anglického originálu. V článku Depresia je choroba píšem o dôvodoch, prečo takýmto spôsobom publikujem blogy zo zahraničia.