Skrývate svoje pocity spojené s partnerovou chorobou?

24. júla 2011, adela, Nezaradené

Pred pár rokmi jeden človek v Marylande spustil umelecký projekt, pri ktorom vyzval ľudí, aby mu na jeho poštovú adresu anonymne zaslali svoje tajomstvá, napísané na pohľadnici. Nasledovali štyri knihy, dodnes funkčné diskusné fórum a populárny blog – tisíce ľudí sa podelili o svoje najvnútornejšie tajomstvá s úplne cudzím človekom, a mnohým z nich sa konečne uľavilo, lebo svoje pocity dali do slov, aj keď možno nedostali osobnú odpoveď alebo ich tajomstvo nebolo zverejnené.

Partneri ľudí trpiacich duševnou chorobou môžu prežiť podobnú katarziu pri zdieľaní vlastných (skrývaných) pocitov, ktoré prežívajú v súvislosti so svojou životnou situáciou. Prvoradým dôvodom, pre ktorý tajomstvo obvykle udržiavame, sú naše obavy, ako ľudia zareagujú, ak ho zistia. Ak máte partnera s duševným ochorením, je v stávke ešte viac – o vašich skutočných myšlienkach a pocitoch súvisiacich s jeho chorobou by sa mohol dozvedieť váš partner. A tak potreba utajovať rastie a rastie.

 

Aj keď je oveľa lepšie zdieľať „tajomstvo“ s niekým, kto vám na oplátku ponúkne empatiu a podporu – napr. skúsený terapeut alebo dôverný priateľ či  člen rodiny – niekedy vhodný človek, ktorý by vás vypočul, jednoducho nie je poruke. Ako sa vysporiadať s takouto situáciou, uvoľniť napätie a nepríjemné pocity vyplývajúce z utajovania, a pritom sa vyhnúť nepriaznivým dopadom na to ostatné?

 

A teraz, keď už máte nejakú predstavu o spôsoboch, ako bezpečne zdieľať svoje tajomstvo… Znovu sa zamyslite, nakoľko „tajné“ vaše tajomstvo skutočne je. Naozaj vaše činy a slová zakrývajú všetko to, čo cítite? Myslíte, že ak by sa váš partner o vašich myšlienkach a pocitoch dozvedel, bol by v šoku? Ak žijete s partnerom vo vzťahu, je dosť veľká šanca, že vás dobre pozná a že sa mu vlastne uľaví, že „tajomstvo“ je vonku – a že sa dá normálne riešiť, namiesto toho, aby zasahovalo do vášho vzťahu. Je až prekvapivé, akú úľavu prináša možnosť povedať pravdu… a dokonca sa môže stať, že dôvera a rešpekt vášho partnera voči vám porastie.

 

Originálny blog: Kate Thieda – Are You Hiding Your Feelings About Your Partner’s Illness?, http://blogs.psychcentral.com/wellness/2011/07/are-you-hiding-your-feelings-about-your-partners-illness/

Tento článok je neoficiálnym prekladom anglického originálu. V článku Depresia je choroba píšem o dôvodoch, prečo takýmto spôsobom publikujem blogy zo zahraničia.