Založ si blog

Novoročné predsavzatia: Zmeniť, alebo prijať?

A je tu opäť ten čas… Čas, keď si ľudia hovoria, že od 1. januára (a „vezmú na to jed!“) začne rok, kedy ________! (Doplňte zvyk, ktorému sa darilo vyhýbať sa Vašim pokusom ho zmeniť posledných 365 a viac dní…).

Predsavzatia súvisia so snahou jednoznačne zmeniť svoj život k lepšiemu. Na pomyselnej osi, ktorá má „prijatie“ na strane jednej a „zmenu“ na strane druhej, sa osobne veľmi prikláňam k strane s názvom „zmena“ – s výnimkou situácií, keď je zrejmé, že zmena nie je možná, a prijatie je v najlepšom záujme daného človeka.

Ak máte partnera s duševným ochorením, a jedná sa o dopady jeho choroby na váš vzťah, musíte sa pokúsiť o určitú rovnováhu medzi „zmenou“ a „prijatím“. Existujú určité aspekty, ktoré musia byť prijaté – napríklad skutočnosť, že váš partner je chorý; a že život nie je taký, aký by to mohol byť, ak by bol váš partner v poriadku. Možno si budete musieť pripustiť, že váš partner práve teraz nemôže splniť „svojich“ 50% povinností vo vzťahu. Či to, že váš sexuálny život už nie je, čo býval, pretože váš partner berie lieky. Aké sú ďalšie skutočnosti, po zmene ktorých možno túžite, no radšej by ste ich mali prijať? Skúste si určiť vaše vlastné odpovede.

Na druhej strane, existuje značné množstvo zmien, ktoré zrejme možné sú – napríklad výber životného štýlu, ktorý bude znamenať menej stresu; spolupráca s partnerom a jeho liečebným tímom pri hľadaní najlepších možných liekov a terapií; či vaše spoločné rozhodovanie o veciach, ktoré by ste mohli spraviť s cieľom zmenšiť vplyv choroby na váš partnerský život.

Takže – aké (z hľadiska mentálneho zdravia rozumné) novoročné predsavzatia si môžete s partnerom dať?

  • Nižšie očakávania: Naše životy sú extrémne zaneprázdnené, a svet sa žiaľ nezastaví len preto, že váš partner je psychicky chorý. Môžete však znížiť vaše očakávania ohľadom vecí, ktoré „sa musia“ urobiť. Ak existujú povinnosti, ktoré momentálne nie ste schopný vykonávať, nájdite spôsob, ako z nich dôstojne vycúvať. Možno tento rok nevezmite v práci ďalšie projekty, aby ste mohli byť doma a pomôcť vášmu partnerovi s deťmi. Alebo sa obaja rozhodnite končiť pracovné dni o 17:00, namiesto nadčasov a práce cez víkendy.

  • Čas vo dvojici: „Nočné rande“ tu nie je len pre obdobie, keď máte čerstvý vzťah. Aj pre dlhoročné páry je dôležité mať pravidelné „rande“. Ak je váš partner chorý, spoločné činnosti „len tak pre zábavu“ sa nevedomky môžu ľahko dostať do kategórie „nedôležité“ alebo „nezvládnuteľné“. Váš partner sa asi veľmi necíti na to, aby ste absolvovali aktivity mimo domu – ale možno by ste mohli „zábavu“ priniesť k vám domov. Alebo naopak, možno bude pre vášho partnera prospešné, ak ho trošku nakopnete; nech sa osprchuje, oblečie a na chvíľu „vypadne“ z domu. Väčšinou býva práve táto fáza najťažšia; a keď sa na miesto dostanete, už je to len jednoduchšie.

  • Vypnite technológie: Sme „zapojení“ nonstop 24 hodín, 7 dní v týždni – cez počítače, mobilné telefóny, televíziu, atď. To evokuje pocit, že musíte byť k dispozícii za každých okolností, čo môže byť stresujúce. Čo také by sa stalo, ak by ste každý večer v určitú dobu všetky vaše  zariadenia naozaj vypli? Či dokonca na celý deň alebo víkend?

  • Záväzok lepšie sa stravovať: Väčšina ľudí bude tento bod interpretovať v zmysle „držať diétu“. To však nemám na mysli. Aj dobrá strava však môže prispieť k zlepšeniu duševného zdravia. Väčšine ľudí by napríklad prospelo prijímať menej spracovaných potravín, či znížiť príjem kofeínu, alebo alkoholu. A možno by ste si mohli začať nosiť do práce doma pripravený obed, namiesto toho kupovaného, či namiesto hladovania. A aké by bolo zaviesť si v týždni deň, keď nebudete jesť mäso? Sú to práve malé zmeny, ktoré prinášajú veľké výsledky.

  • Cvičenie: Rastúci počet štúdií dokazuje, že cvičenie je jedným z najlepších spôsobov, ako znižovať prežívanú depresiu a úzkosť. Nemusíte s partnerom bežať hneď maratón, no rýchla chôdza o dĺžke 30 minút po väčšinu dní v týždni môže znamenať obrovský rozdiel.

  • Dodržiavanie liečby: Ako terapeuta ma vždy dostane, keď sa spýtam trpiaceho klienta, či berie svoje lieky, alebo či aplikuje zmeny, na ktorých sme dohodli a jeho odpoveď je: „Nie“. Ak váš partner patrí k tým ľuďom, ktorí si „zabúdajú“ vziať lieky, je čas definovať nejaký systém, pri ktorom na to budú pamätať. Ak sú dôvodom ich zabúdania nevyhovujúce vedľajšie účinky liekov, potom by sa mali porozprávať so svojím lekárom. Ak je dôvodom fakt, že váš partner si svoje lieky nemôže finančne dovoliť, opäť je potrebné poradiť sa s lekárom o dostupných alternatívach. A ak neexistuje žiaden zreteľne identifikovateľný „problém“, prečo váš partner lieky neberie, potom je treba vyriešiť niečo iné.

 

Originálny blog: Kate Thieda – New Year’s Resolutions: Change or Acceptance?, http://blogs.psychcentral.com/wellness/2011/12/new-years-resolutions-change-or-acceptance/.

Tento článok je neoficiálnym prekladom anglického originálu. V článku Depresia je choroba píšem o dôvodoch, prečo takýmto spôsobom publikujem blogy zo zahraničia.



Vyššie riziko psychických problémov u homosexuálov

18.12.2011

Výskumy dokazujú, že homosexuálni ľudia zažívajú viac problémov s duševným zdravím, ako ľudia heterosexuálni. Vedúci výskumného tímu MUDr. Apu Chakraborty z University College London vo Veľkej Británii verí, že k zvýšenému riziku prispieva diskriminácia.

10 najlepších každodenných návykov, ktoré pomáhajú udržať depresiu na uzde

11.12.2011

Existujú určité veci, ktoré (ak sú pravidelné) mi pomáhajú udržať príznaky vlastnej depresie pod kontrolou. Niektoré z nich sú všeobecne známe, iné obvykle nie sú v centre nášho uvažovania – ale môžu byť tým rozhodujúcim momentom pre dosiahnutie duševného zdravia.

Je váš partner v depresii, alebo „len“ nešťastný?

07.10.2011

Možno ste si všimli, že ľudia sa oháňajú slovom „depresia“ veľmi často. Slovo „depresívny“ sa do značnej miery stalo synonymom slova „smutný“ alebo „cítiť sa nejaký čas mizerne“. No pre tých, ktorí majú skutočné depresie, je to, čo cítia, omnoho horšie, ako len zopár za sebou prebiehajúcich zlých dní.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Eurovoľby / Štrasburg / Európsky parlamentu /

Prieskum: Vo voľbách do europarlamentu by uspeli najviac PS, Smer a Hlas

23.04.2024 18:46

Do Európskeho parlamentu by sa nedostali SNS, Slovensko, Za ľudí ani Demokrati.

hazard, hracie automaty, vyherne automaty

Poslanci schválili úplný zákaz pôsobenia herní a kasín na území Banskej Bystrice

23.04.2024 18:38

Mestskí poslanci posledných viac ako desať rokov pravidelne diskutovali o regulácii hazardných hier, ale nikdy ich úplne nezakázali.

Peter Náhlik

Parlamentný výbor chce od poslanca Náhlika vysvetlenie k jeho majetkovým pomerom

23.04.2024 17:45

Mal by vysvetľovať, prečo neuviedol v majetkovom priznaní za rok 2022, že vlastní vilu v Bratislave.

adela

Depresia je choroba, ktorá závažne ovplyvňuje nielen toho, kto ňou trpí, ale i množstvo ľudí okolo - partnera, rodinu, priateľov... Denne a neustále, vo vážnych i bežných situáciách. Vhodné riešenia a spôsoby pomoci sú pritom často iné, než by sa nám na prvý pohľad mohlo zdať. Čím viac sme ochotní o nej vedieť, tým viac dokážeme skutočne pomôcť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 101810x
Priemerná čítanosť článkov: 7272x

Autor blogu

Kategórie