Založ si blog

10 najlepších každodenných návykov, ktoré pomáhajú udržať depresiu na uzde

Existujú určité veci, ktoré (ak sú pravidelné) mi pomáhajú udržať príznaky vlastnej depresie pod kontrolou. Niektoré z nich sú všeobecne známe, iné obvykle nie sú v centre nášho uvažovania – ale môžu byť tým rozhodujúcim momentom pre dosiahnutie duševného zdravia.

Ak aj doleuvedené návyky osobne nevnímate v boji proti depresii ako kľúčové, na vlastnej koži som zistila, že ak urobím nasledujúcich 10 vecí každý deň, vo všeobecnosti sa moje depresívne recidívy nevymykajú spod kontroly:

  

1. Písanie denníka. Písanie je skvelý spôsob, ako uvoľniť emócie. Zaznamenáva nefiltrované myšlienky, v ktorých môžete vyjadriť svoj názor bez akýchkoľvek úprav. Žiadne posudzovanie, kritika či odsúdenie iných ľudí. To vám umožní preskúmať svoje emócie do takej hĺbky, akú pri samotnom uvažovaní nemusíte vnímať – no keď vezmete do ruky pero a začnete písať, zrazu si ich spontánne uvedomíte.

2. Adekvátny spánok, s prípadným krátkym zdriemnutím počas dňa. Naše telo sa počas spánku regeneruje. Náš imunitný systém sa sám napráva, náš mozog odpočíva a rastie, vytvárame si energiu na ďalší deň. Napriek tomu, že toto všetko vieme, sa neustále preťažujeme prácou, staviame sa do stresujúcich situácií, a nedoprajeme si dostatok spánku. Navyše, keď sme unavení a nevrlí, často sa prejedáme, čo nám následne ešte viac sťažuje život.

3. Cvičenie. Cvičenie produkuje prirodzené endorfíny, ktoré nám pomáhajú dostať sa do dobrej nálady. Existujú rozsiahle výskumy, ktoré potvrdzujú, že cvičenie jednoznačne zlepšuje náladu. Tiež naša schopnosť sa učiť sa zlepšuje ihneď po cvičení. John Ratey urobil fascinujúci výskum ohľadom detí a cvičenia – takže ak o tejto téme veľa neviete, prečítajte si jeho prácu.

3. Pitie dostatočného množstva vody. Dehydratácia je často prehliadaný stav – no je fakt, že naše telo tvorí z 95 percent voda. Ak jej nemáme dostatok, cítime sa letargickí, nevrlí a máme bolesti hlavy. Často si tiež zamieňame hlad so smädom; takže predtým, než si otvoríte ďalší balíček chipsov, skúste vypiť jeden či dva poháre vody. Sýtené nápoje, limonády alebo iné ochutené nápoje sa za vodu nepovažujú.

4. Dostatok vitamínu D a omega-3 mastných kyselín. Vitamín D a omega-3 mastné kyseliny sú špecifické živiny, ktoré pomáhajú činnosti mozgu, ale často ich v našej strave nemáme dostatok. V súčasnosti tiež používame opaľovacie krémy, ktoré sme v minulosti nepoužívali – a tie blokujú vstrebávanie vitamínu D zo slnka našou kožou.

5. Trávte čas aj v spoločnosti. Je ľahké sa stať v dnešnej dobe „pustovníkom“, keď sa všetko dá vyriešiť cez internet. Ľudia čoraz viac komunikujú na sociálnych sieťach, a tak trávia stále menej času mimo domova. Aj hodina denne strávená s niekým iným môže podporiť vašu náladu.

6. Meditácia alebo modlitba. Väčšina ľudí vníma modlitbu ako vec náboženskú, ale nemusí to tak byť. Ak budete zadržiavať všetky vaše problémy, môžu ľahko narásť do enormných rozmerov a spôsobiť, že prepadnete beznádeji a tá sa postupne vymkne spod vašej kontroly. Takže si doprajte čas na uvoľnenie, myslite o druhých pozitívne, a dovoľte, aby si vaša myseľ našla svoje pokojné miesto.

7. Ďakujte. Tri poďakovania za deň. Každý deň. Každý človek na tomto svete má niečo, za čo môže byť deň čo deň vďačný, bez ohľadu na to, v akej je zúfalej situácii. Keď sa sústredíme na to pozitívne, prináša to do nášho života viac pozitív. A aj keď časy sú zlé, je dôležité mať na pamäti to dobré.

8. Jedzte ovocie a zeleninu. To, čo jeme, vyživuje naše telo, vrátane mozgu. Ak sa správne a dobre najeme, náš mozog to cíti, rovnako ako cíti, keď vypijeme veľa kávy alebo skonzumujeme veľké množstvo cukru. Dnes sú vo väčšine miest k dispozícii lokálne trhy, predávajú sa miestne dopestované potraviny priamo z družstiev a fariem, takže dostať sa k čerstvému ovociu a zelenine by nemalo byť zložité.

9. Praktizujte bezpodmienečnú lásku. Toto môže byť pre vás to najťažšie. Ak uviazneme v našom každodennom živote, byť láskavý a preukazovať bezpodmienečná lásku je stále ťažšie. Zápchy, meškajúca opatrovateľka, nervózne deti sú len zlomkom mnohých výziev každodenného života. Napriek tomu, ak si na bezpodmienečnú lásku spomenieme každý deň, spraví nás to viac milujúcimi a vnímavými osobami a spätne „prilákame“ viac takejto lásky do našich životov.

 

Týchto desať návykov automaticky nezaručí, že vás depresia obíde – ale sú to základné postupy, ktoré dlhodobo vedú k udržaniu depresie na uzde aj v zlých časoch. Ak si myslíte, že na toto všetko nemáte čas, skúste si uvedomiť, koľko času ste doposiaľ denne strávili inými vecami, ako ste s nimi bojovali a aké to bolo neproduktívne. Rozvoj dobrých návykov je zásadný pre vývoj – a udržanie – zdravej mysle.

 

Originálny blog: Kathryn Goetzke – Top 10 Daily Habits To Keep Depression Away, http://psychcentral.com/lib/2010/top-10-daily-habits-to-keep-depression-away/.

Tento článok je neoficiálnym prekladom anglického originálu. V článku Depresia je choroba píšem o dôvodoch, prečo takýmto spôsobom publikujem blogy zo zahraničia.

Novoročné predsavzatia: Zmeniť, alebo prijať?

01.01.2012

A je tu opäť ten čas… Čas, keď si ľudia hovoria, že od 1. januára (a „vezmú na to jed!“) začne rok, kedy ________! (Doplňte zvyk, ktorému sa darilo vyhýbať sa Vašim pokusom ho zmeniť posledných 365 a viac dní…). Predsavzatia súvisia so snahou jednoznačne zmeniť svoj život k lepšiemu. Na pomyselnej osi, ktorá má „prijatie“ na strane jednej a [...]

Vyššie riziko psychických problémov u homosexuálov

18.12.2011

Výskumy dokazujú, že homosexuálni ľudia zažívajú viac problémov s duševným zdravím, ako ľudia heterosexuálni. Vedúci výskumného tímu MUDr. Apu Chakraborty z University College London vo Veľkej Británii verí, že k zvýšenému riziku prispieva diskriminácia.

Je váš partner v depresii, alebo „len“ nešťastný?

07.10.2011

Možno ste si všimli, že ľudia sa oháňajú slovom „depresia“ veľmi často. Slovo „depresívny“ sa do značnej miery stalo synonymom slova „smutný“ alebo „cítiť sa nejaký čas mizerne“. No pre tých, ktorí majú skutočné depresie, je to, čo cítia, omnoho horšie, ako len zopár za sebou prebiehajúcich zlých dní.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:45

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:39

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

adela

Depresia je choroba, ktorá závažne ovplyvňuje nielen toho, kto ňou trpí, ale i množstvo ľudí okolo - partnera, rodinu, priateľov... Denne a neustále, vo vážnych i bežných situáciách. Vhodné riešenia a spôsoby pomoci sú pritom často iné, než by sa nám na prvý pohľad mohlo zdať. Čím viac sme ochotní o nej vedieť, tým viac dokážeme skutočne pomôcť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 101513x
Priemerná čítanosť článkov: 7251x

Autor blogu

Kategórie