Založ si blog

Je váš partner v depresii, alebo „len“ nešťastný?

Možno ste si všimli, že ľudia sa oháňajú slovom „depresia“ veľmi často. Slovo „depresívny“ sa do značnej miery stalo synonymom slova „smutný“ alebo „cítiť sa nejaký čas mizerne“. No pre tých, ktorí majú skutočné depresie, je to, čo cítia, omnoho horšie, ako len zopár za sebou prebiehajúcich zlých dní.

 

S jednou klientkou sme mali debatu o cyklických vzorcoch jej nálady, ktoré sama vnímala, a  ako dokázala rozlišovať, či je v depresii, alebo naopak je len dočasne nešťastná/nespokojná so svojím životom. Naozaj sa mi páčilo, ako rozpoznávala, že je „nešťastná“ alebo „depresívna“.

 

Vidí to takto: „Keď ste len v zlej nálade, sú veci, po ktorých sa môžete cítiť lepšie. Keď ste však v depresii, nič vám nepomáha cítiť sa lepšie.“

 

Keď som ju požiadala o spresnenie, povedala, že podľa jej skúseností, nešťastní/nespokojní ľudia si dokážu vylepšiť náladu pomocou im príjemných činností, pobytom v blízkosti iných ľudí, a hľadaním radosti v maličkostiach. Môžu sa po chvíli opäť necítiť dobre, no podstatné je, že sú schopní zažiť dobrú náladu. 

Naopak, ako povedala moja klientka, keď sú ľudia v depresii, nezáleží na tom, čo človek robí, resp. ktokoľvek iný sa snaží pre nich urobiť – depresívna nálada sa nezlepšuje.

 

Spýtala som sa jej, či je niečo, čo by mali vedieť ľudia, ktorí milujú človeka s depresiou, keďže sa sama snažila pomôcť priateľovi, ktorý má tiež depresie a ktorého partnerka nedokázala pochopiť, čo prežíva. Odpovedala mi takto:

 

  • Lieky a terapia sú pre osoby s depresiou nevyhnutnosťou. Podľa mojej klientky sú  obe tieto dve veci nutné ako základ pomoci depresívnemu človeku, pretože „odvejú čierny mrak“, ktorým depresia zahalí myseľ i telo. Až potom, čo lieky a terapia dostanú myslenie a fyzický stav depresívneho do „normálu“, môžu sa aplikovať ďalšie postupy či zmeny smerujúce k zlepšeniu života.

  • Hovoriť človeku s depresiou, aby „zmenil svoje myslenie“, mu vôbec nepomáha. Moja klientka je presvedčená, že myseľ zahalená depresiou nemá dostatočnú energiu, potrebnú k tomu, aby aktívne zmenila negatívne myšlienky, ktoré prichádzajú spolu s depresiou. Ako sa uvádza v bode vyššie, vhodná medikamentózna liečba je „prvou pomocou“, ktorá dokáže vyvážiť mozog tak, aby sa následne dalo pracovať na odstránení depresívnych myšlienok (prostredníctvom vôle).

  • Presviedčanie, že len vhodná diéta a cvičenie problém vyriešia, je nezmyselné. Áno, sú to dôležité súčasti komplexného liečebného prístupu, ale vravieť partnerovi, že veci ako vylúčenie cukru z jedálnička alebo každodenný päťmíľový beh vyriešia všetky jeho problémy, je zavádzajúce a nevhodné.

  • Vzdelávajte sa ohľadom depresie a zapojte sa do liečby. Depresiu je ťažké prekonať sám, a v duševnom stave vášho partnera môže byť pre neho únavné a frustrujúce pokúšať sa vysvetliť, čo je treba spraviť a čo lekár navrhol počas stretnutia. Nemusíte ísť so svojím partnerom na každé sedenie, ale vedieť, aké lieky berie, kedy má ďalšie sedenia a aké odporúčania dostal od lekárov vám jednak umožní mať informácie o tom, ako pomôcť, a jednak eliminuje prípadné negatívne prekvapenia, ak sa zdravotný stav vášho partnera zmení.

Originálny blog: Kate Thieda – Is Your Partner Depressed or Just Unhappy?, http://blogs.psychcentral.com/wellness/2011/10/depressed-or-unhappy/

Tento článok je neoficiálnym prekladom anglického originálu. V článku Depresia je choroba píšem o dôvodoch, prečo takýmto spôsobom publikujem blogy zo zahraničia.

Novoročné predsavzatia: Zmeniť, alebo prijať?

01.01.2012

A je tu opäť ten čas… Čas, keď si ľudia hovoria, že od 1. januára (a „vezmú na to jed!“) začne rok, kedy ________! (Doplňte zvyk, ktorému sa darilo vyhýbať sa Vašim pokusom ho zmeniť posledných 365 a viac dní…). Predsavzatia súvisia so snahou jednoznačne zmeniť svoj život k lepšiemu. Na pomyselnej osi, ktorá má „prijatie“ na strane jednej a [...]

Vyššie riziko psychických problémov u homosexuálov

18.12.2011

Výskumy dokazujú, že homosexuálni ľudia zažívajú viac problémov s duševným zdravím, ako ľudia heterosexuálni. Vedúci výskumného tímu MUDr. Apu Chakraborty z University College London vo Veľkej Británii verí, že k zvýšenému riziku prispieva diskriminácia.

10 najlepších každodenných návykov, ktoré pomáhajú udržať depresiu na uzde

11.12.2011

Existujú určité veci, ktoré (ak sú pravidelné) mi pomáhajú udržať príznaky vlastnej depresie pod kontrolou. Niektoré z nich sú všeobecne známe, iné obvykle nie sú v centre nášho uvažovania – ale môžu byť tým rozhodujúcim momentom pre dosiahnutie duševného zdravia.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

adela

Depresia je choroba, ktorá závažne ovplyvňuje nielen toho, kto ňou trpí, ale i množstvo ľudí okolo - partnera, rodinu, priateľov... Denne a neustále, vo vážnych i bežných situáciách. Vhodné riešenia a spôsoby pomoci sú pritom často iné, než by sa nám na prvý pohľad mohlo zdať. Čím viac sme ochotní o nej vedieť, tým viac dokážeme skutočne pomôcť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 101774x
Priemerná čítanosť článkov: 7270x

Autor blogu

Kategórie