Založ si blog

Deti sú OK: Čo robiť, keď váš partner je chorý

Hovorí sa, že niet väčšej lásky, ako tá, ktorú pociťujeme k svojim deťom. Keď vidíte svojho partnera, ako bojuje s dôsledkami duševnej choroby, je normálne, že cítite paniku –  v panike aj inak racionálni ľudia začnú konať emocionálne, a to často vedie k unáhleným  rozhodnutiam.

 

Platí to násobne viac, ak panikárite vo vzťahu k tomu, či váš partner je schopný postarať sa o deti. (Prípadne, ak sami seba presviedčate, že sa o deti postarať nemôže, lebo ste nikdy nemali v úmysle v danom vzťahu zotrvať.)

 

Duševné ochorenie však automaticky neznamená, že váš partner nie je schopný byť rodičom. A taktiež platí, že duševná choroba partnera vám ako zdravému partnerovi negarantuje žiadne dodatočné zákonné práva mimo tých, ktoré ako rodič už máte.

Dovoľte mi zopakovať, že ak máte partnera s duševnou chorobou, to ešte neznamená, že automaticky dostanete vaše spoločné deti do starostlivosti, ak sa o to rozhodnete bojovať.

 

Poďme teda racionálne diskutovať o tom, čo je a čo nie je vhodné robiť z vašej strany, keď zistíte, že váš partner je psychicky chorý, a jedná sa o deti. Načrtnem, aké správanie je v poriadku (zelená zóna), čo je potrebné prekonzultovať (žltá zóna), a čo patrí do oblasti „deti musia ísť preč“ (červená zóna).

 

Väčšina ľudí s diagnózou duševného ochorenia patrí do zelenej zóny, a niektorí do žltej. Je veľmi zriedkavé, aby niekto skončil v červenej zóne bez predchádzajúcich varovných signálov – hoci, aj to môže stať.

 

Zelená zóna:

  • Váš partner mal diagnostikovanú duševnú chorobu, ale stále vo veľkej miere „funguje“: chodí do práce, má zodpovedajúcu starostlivosť a stravovacie návyky, peniaze míňa primerane, postupuje v súlade s určenou liečbou (berie predpísané lieky, navštevuje lekára, chodí na terapie, atď.) a s deťmi zaobchádza vhodne. Môže mať „zlé dni“, ale v princípe, je stále schopný zabezpečiť normálny chod vecí.

Už som to spomínala predtým, a poviem to znova: „mať diagnózu duševnej choroby“ sa  nerovná „nebyť schopný byť rodičom“. Ak už nič iné, ​​odobratie detí človeku, ktorý trpí duševnou chorobou, môže viesť k sťaženiu jeho uzdravenia, nehovoriac o tom, že pre deti je to rovnako traumatizujúce. Využitie detí ako strašiaka, hroziť, že ich vezmete preč – to je veľmi kruté pre všetkých zúčastnených.

 

Žltá zóna:

  • Váš partner vynecháva dni v práci, neberie predpísané lieky  a/alebo nenavštevuje terapie, prejavujú sa u neho znepokojujúce zmeny správania, ako napr. nadmerné míňanie peňazí (zadlžovanie), je promiskuitný, užíva iné lieky, než predpísané, prípadne nespí.

Ak váš partner robí veci, ktoré vo vás vzbudzujú obavy, či by deti mali byť v jeho blízkosti, moje odporúčanie znie – hovorte s liečebným tímom svojho partnera. Aj keď (ako lekári) obvykle nie sme priamo u vás doma, aby sme videli, čo sa deje, dokážeme vám poskytnúť veľa informácii o tom, čo očakávať od partnerovej choroby, a tiež odporúčania, aké kroky podniknúť. Vziať deti jednoducho preč nie je vždy najlepšou stratégiou. Možno si Váš partner potrebuje na chvíľu od starostlivosti o deti oddýchnuť, aby sa zameral na svoju liečbu, ale na druhej strane, deti sú často tým najlepším stimulom, aby človek tvrdo pracoval na svojom uzdravení.

 

Červená zóna:

  • váš partner sa pokúša o samovraždu,
  • váš partner je psychotický (je v stave psychózy),
  • váš partner priamo ohrozuje život ľudí okolo seba,
  • váš partner je úplne nefunkčný: zdržiava sa v posteli, neberie lieky, nechodí na stretnutia s lekárom / terapie a nijako sa nestará o deti.

Je zrejmé, že tieto štyri príznaky znamenajú nebezpečenstvo pre všetkých zúčastnených, a váš partner by mal byť pravdepodobne hospitalizovaný. No aj potom, akonáhle bude stabilizovaný, platí, že je (malo by byť) v poriadku, aby sa o deti staral.

 

Svojim klientom často opakujem, že ak majú diagnózu depresie, bipolárnej poruchy, úzkosti, alebo aj poruchu osobnosti, to ešte neznamená, že nemôžu byť dobrými rodičmi (a partnermi, keď už sme pri tom). Ich zdravých partnerov však musím často presviedčať omnoho viac. Nerozhodujte sa o deťoch sami – komunikujte so svojím partnerom i jeho liečebným tímom o tom, aké je najlepšie riešenie.

 

Originálny blog: Kate Thieda – The Kids Are Alright: What to Do When Your Partner is Ill, http://blogs.psychcentral.com/wellness/2011/07/the-kids-are-alright-what-to-do-when-your-partner-is-ill/

Tento článok je neoficiálnym prekladom anglického originálu. V článku Depresia je choroba píšem o dôvodoch, prečo takýmto spôsobom publikujem blogy zo zahraničia.

Novoročné predsavzatia: Zmeniť, alebo prijať?

01.01.2012

A je tu opäť ten čas… Čas, keď si ľudia hovoria, že od 1. januára (a „vezmú na to jed!“) začne rok, kedy ________! (Doplňte zvyk, ktorému sa darilo vyhýbať sa Vašim pokusom ho zmeniť posledných 365 a viac dní…). Predsavzatia súvisia so snahou jednoznačne zmeniť svoj život k lepšiemu. Na pomyselnej osi, ktorá má „prijatie“ na strane jednej a [...]

Vyššie riziko psychických problémov u homosexuálov

18.12.2011

Výskumy dokazujú, že homosexuálni ľudia zažívajú viac problémov s duševným zdravím, ako ľudia heterosexuálni. Vedúci výskumného tímu MUDr. Apu Chakraborty z University College London vo Veľkej Británii verí, že k zvýšenému riziku prispieva diskriminácia.

10 najlepších každodenných návykov, ktoré pomáhajú udržať depresiu na uzde

11.12.2011

Existujú určité veci, ktoré (ak sú pravidelné) mi pomáhajú udržať príznaky vlastnej depresie pod kontrolou. Niektoré z nich sú všeobecne známe, iné obvykle nie sú v centre nášho uvažovania – ale môžu byť tým rozhodujúcim momentom pre dosiahnutie duševného zdravia.

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

adela

Depresia je choroba, ktorá závažne ovplyvňuje nielen toho, kto ňou trpí, ale i množstvo ľudí okolo - partnera, rodinu, priateľov... Denne a neustále, vo vážnych i bežných situáciách. Vhodné riešenia a spôsoby pomoci sú pritom často iné, než by sa nám na prvý pohľad mohlo zdať. Čím viac sme ochotní o nej vedieť, tým viac dokážeme skutočne pomôcť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 101514x
Priemerná čítanosť článkov: 7251x

Autor blogu

Kategórie