Založ si blog

Skrývate svoje pocity spojené s partnerovou chorobou?

Pred pár rokmi jeden človek v Marylande spustil umelecký projekt, pri ktorom vyzval ľudí, aby mu na jeho poštovú adresu anonymne zaslali svoje tajomstvá, napísané na pohľadnici. Nasledovali štyri knihy, dodnes funkčné diskusné fórum a populárny blog – tisíce ľudí sa podelili o svoje najvnútornejšie tajomstvá s úplne cudzím človekom, a mnohým z nich sa konečne uľavilo, lebo svoje pocity dali do slov, aj keď možno nedostali osobnú odpoveď alebo ich tajomstvo nebolo zverejnené.

Partneri ľudí trpiacich duševnou chorobou môžu prežiť podobnú katarziu pri zdieľaní vlastných (skrývaných) pocitov, ktoré prežívajú v súvislosti so svojou životnou situáciou. Prvoradým dôvodom, pre ktorý tajomstvo obvykle udržiavame, sú naše obavy, ako ľudia zareagujú, ak ho zistia. Ak máte partnera s duševným ochorením, je v stávke ešte viac – o vašich skutočných myšlienkach a pocitoch súvisiacich s jeho chorobou by sa mohol dozvedieť váš partner. A tak potreba utajovať rastie a rastie.

 

Aj keď je oveľa lepšie zdieľať „tajomstvo“ s niekým, kto vám na oplátku ponúkne empatiu a podporu – napr. skúsený terapeut alebo dôverný priateľ či  člen rodiny – niekedy vhodný človek, ktorý by vás vypočul, jednoducho nie je poruke. Ako sa vysporiadať s takouto situáciou, uvoľniť napätie a nepríjemné pocity vyplývajúce z utajovania, a pritom sa vyhnúť nepriaznivým dopadom na to ostatné?

 

  • Napíšte svoje tajomstvo na papier… a ten potom (bezpečne!) spáľte, zomeľte, počmárajte, alebo ho inak spravte nečitateľným.

  • Vedenie denníka môže byť prospešné, ale musíte si byť istí, že je na bezpečnom mieste, kde ho nikto neobjaví. Každodenné písanie denníka je mimoriadne odporúčaným nástrojom, keďže veľmi dobre uvoľňuje napätie.

  • Veďte imaginárny rozhovor. Nájdite si pokojné miesto, kde budete mať súkromie a nebudú vás rušiť. Predstavte si, že ste sa stretli s človekom, s ktorým by ste sa o „tom“ radi porozprávali. Či už nahlas alebo v duchu, podeľte sa o svoje myšlienky a pocity.

  • Podeľte sa o svoje tajomstvo s vyššou mocou – nech už veríte na kohokoľvek alebo čokoľvek, tak, ako to vyhovuje práve vám.

A teraz, keď už máte nejakú predstavu o spôsoboch, ako bezpečne zdieľať svoje tajomstvo… Znovu sa zamyslite, nakoľko „tajné“ vaše tajomstvo skutočne je. Naozaj vaše činy a slová zakrývajú všetko to, čo cítite? Myslíte, že ak by sa váš partner o vašich myšlienkach a pocitoch dozvedel, bol by v šoku? Ak žijete s partnerom vo vzťahu, je dosť veľká šanca, že vás dobre pozná a že sa mu vlastne uľaví, že „tajomstvo“ je vonku – a že sa dá normálne riešiť, namiesto toho, aby zasahovalo do vášho vzťahu. Je až prekvapivé, akú úľavu prináša možnosť povedať pravdu… a dokonca sa môže stať, že dôvera a rešpekt vášho partnera voči vám porastie.

 

Originálny blog: Kate Thieda – Are You Hiding Your Feelings About Your Partner’s Illness?, http://blogs.psychcentral.com/wellness/2011/07/are-you-hiding-your-feelings-about-your-partners-illness/

Tento článok je neoficiálnym prekladom anglického originálu. V článku Depresia je choroba píšem o dôvodoch, prečo takýmto spôsobom publikujem blogy zo zahraničia.

Novoročné predsavzatia: Zmeniť, alebo prijať?

01.01.2012

A je tu opäť ten čas… Čas, keď si ľudia hovoria, že od 1. januára (a „vezmú na to jed!“) začne rok, kedy ________! (Doplňte zvyk, ktorému sa darilo vyhýbať sa Vašim pokusom ho zmeniť posledných 365 a viac dní…). Predsavzatia súvisia so snahou jednoznačne zmeniť svoj život k lepšiemu. Na pomyselnej osi, ktorá má „prijatie“ na strane jednej a [...]

Vyššie riziko psychických problémov u homosexuálov

18.12.2011

Výskumy dokazujú, že homosexuálni ľudia zažívajú viac problémov s duševným zdravím, ako ľudia heterosexuálni. Vedúci výskumného tímu MUDr. Apu Chakraborty z University College London vo Veľkej Británii verí, že k zvýšenému riziku prispieva diskriminácia.

10 najlepších každodenných návykov, ktoré pomáhajú udržať depresiu na uzde

11.12.2011

Existujú určité veci, ktoré (ak sú pravidelné) mi pomáhajú udržať príznaky vlastnej depresie pod kontrolou. Niektoré z nich sú všeobecne známe, iné obvykle nie sú v centre nášho uvažovania – ale môžu byť tým rozhodujúcim momentom pre dosiahnutie duševného zdravia.

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

adela

Depresia je choroba, ktorá závažne ovplyvňuje nielen toho, kto ňou trpí, ale i množstvo ľudí okolo - partnera, rodinu, priateľov... Denne a neustále, vo vážnych i bežných situáciách. Vhodné riešenia a spôsoby pomoci sú pritom často iné, než by sa nám na prvý pohľad mohlo zdať. Čím viac sme ochotní o nej vedieť, tým viac dokážeme skutočne pomôcť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 101515x
Priemerná čítanosť článkov: 7251x

Autor blogu

Kategórie