Založ si blog

Skrývanie duševnej choroby partnera: Áno alebo nie?

Objavíte sa na party, a váš partner nie je s vami – opäť. Ľudia sa pýtajú, kde je, a vy riešite – mám povedať pravdu, alebo si vymyslím niečo iné? Nie je to po prvýkrát, čo cítite, že je treba nájsť nejakú zámienku pre absenciu vášho partnera, a už to začína byť únavné.

 

 Rozhodovanie o tom, či máte otvorene hovoriť o partnerovej chorobe, je veľmi individuálne. Ako pri  každom tajomstve, platí, že ak nemôžete byť otvorený a úprimný, bude klesať vaše sebavedomie a budete sa cítiť izolovaný. Na druhej strane, je to aj otázka ochrany osobných údajov – najmä preto, že nie vy ste ten, kto je chorý.

 

 Hoci sa duševným chorobám venuje veľa mediálnej pozornosti, pravdou je, že sú stále stigmatizované. A aj keď obhajcovia otvorenosti tvrdia, že duševné ochorenie je treba vnímať ako každú inú chronickú chorobu, v skutočnosti sa to nedeje. Ľudia stále reagujú úplne inak na informáciu, že niekto, koho poznajú, má rakovinu, než na informáciu, že má depresiu,  hoci obe choroby majú na mnohých úrovniach deštruktívne dôsledky.

 

Ako u väčšiny tém súvisiacich s duševným ochorením, neexistuje univerzálna odpoveď na to, či a nakoľko hovoriť iným ľuďom o tom, že váš partner je chorý. Okrem toho, nie je to len o vás – váš partner je ten, kto je chorý, takže musí tiež byť súčasťou diskusie. A ak máte rozdielny pohľad na to, čo je primerané povedať iným ľuďom, bude si to vyžadovať určitý kompromis.

 

Tu je niekoľko bodov, ktoré by ste mali zvážiť pri rozhodovaní, či zverejniť ochorenie vášho partnera:

  • Aký je účel zverejnenia?

  • Aký vzťah máte s osobou, ktorej to hovoríte, a ako by táto osoba využiť informácie, ktoré si vypočula?

  • Aké výhody vyplývajú pre vás a /alebo vášho partnera z toho, že to danému človeku poviete? Aké sú nevýhody?

Poďme sa pozrieť na prvý bod – účel zverejnenia. Môžete mať veľa pádnych dôvodov, prečo by ste  chceli niekomu povedať o chorobe svojho partnera – chcete získať podporu rodiny a priateľov, potrebujete flexibilitu u zamestnávateľa, alebo jednoducho nie je vo vašej povahe mať pred inými tajomstvá.

 

Ale čo ak vám váš partner hovorí, že nechce, aby to rodina a priatelia vedeli? Koniec koncov, sú to aj jeho priatelia, je to aj jeho rodina.

 

To je moment, kde je nutná diskusia a kompromis. Na jednej strane, váš partner má právo na súkromie. Na strane druhej, vy máte nárok na podporu.

 

Diskusia s partnerom o tom, prečo by ste chceli ľuďom povedať o jeho chorobe, mu môže pomôcť, aby pochopil váš postoj. Ale aj vy by ste mali zvážiť partnerov odpor, lebo ten možno vyviera zo strachu z odsúdenia, odmietnutia alebo zlého zaobchádzania – čo môže vyplývať aj z jeho minulých skúseností s ľuďmi, ktorým by ste to chceli oznámiť. V takom prípade by možným kompromisom bolo vybrať jednu alebo dve osoby, pri ktorých by ste sa, ak by vedeli pravdu, obaja cítili bezpečne. A pomaly rozširovať okruh „informovaných“ podľa toho, nakoľko sa s tým priebežne vysporadúva váš partner.

 

Druhý bod – aký vzťah máte s osobou, ktorej to hovoríte, a ako by táto osoba využiť získané informácie – sa viaže k bodu prvému. Napríklad, informovať vášho zamestnávateľa, ktorý nepozná vášho partnera, môže byť menej ohrozujúce, ako porozprávať sa so svokrou, ktorá vášho partnera odjakživa kritizuje, či s vaším najlepším priateľom, ktorý je síce úžasný, ale má hlúpy zvyk klebetiť. Opäť platí, že môžete mať pádne dôvody, aby ste týmto ľuďom povedali pravdu; napríklad, že vaša svokra vás pravidelne navštevuje a všimne si zmeny v správaní vášho partnera, alebo že ste so svojím najlepším priateľom v styku každý deň a on jednoducho vie, že sa niečo deje. Opäť prichádza k slovu diskusia a kompromis: dalo by sa vysvetliť týmto ľuďom, že sa niečo naozaj deje, ale pritom obmedziť množstvo zverejňovaných informácií? Alebo je to skutočne situácia, kedy mlčať a hľadať náhradné vysvetlenia bude v najlepšom záujme všetkých?

 

A napokon, tretí bod tiež súvisí s prvými dvoma: Aké sú výhody a nevýhody spojené so zverejnením duševného ochorenia vášho partnera? Na túto otázku môžete odpovedať len vy dvaja, a možno sa na odpovedi nezhodnete. To, čo je výhodou pre vás, môže byť nevýhodou pre vášho partnera a naopak.

 

Zhrnuté a podčiarknuté: vy a váš partner si potrebujete mieru zverejnenia informácií o jeho chorobe vydiskutovať, a dospieť k dohode, ktorá je spravodlivá pre obe strany. Ak nie ste schopní dohodnúť sa vo dvojici, vyskúšajte partnerskú poradňu. Užitočným pomocníkom môžu byť aj skupinové terapeutické skupiny a on-line diskusné fóra.

 

originálny blog: Kate Thieda – Hiding Your Partner’s Mental Illness: Do or Don’t?, http://blogs.psychcentral.com/wellness/2011/05/hiding-your-partners-mental-illness/

Tento článok je neoficiálnym prekladom anglického originálu. V článku Depresia je choroba píšem o dôvodoch, prečo takýmto spôsobom publikujem blogy zo zahraničia.

Novoročné predsavzatia: Zmeniť, alebo prijať?

01.01.2012

A je tu opäť ten čas… Čas, keď si ľudia hovoria, že od 1. januára (a „vezmú na to jed!“) začne rok, kedy ________! (Doplňte zvyk, ktorému sa darilo vyhýbať sa Vašim pokusom ho zmeniť posledných 365 a viac dní…). Predsavzatia súvisia so snahou jednoznačne zmeniť svoj život k lepšiemu. Na pomyselnej osi, ktorá má „prijatie“ na strane jednej a [...]

Vyššie riziko psychických problémov u homosexuálov

18.12.2011

Výskumy dokazujú, že homosexuálni ľudia zažívajú viac problémov s duševným zdravím, ako ľudia heterosexuálni. Vedúci výskumného tímu MUDr. Apu Chakraborty z University College London vo Veľkej Británii verí, že k zvýšenému riziku prispieva diskriminácia.

10 najlepších každodenných návykov, ktoré pomáhajú udržať depresiu na uzde

11.12.2011

Existujú určité veci, ktoré (ak sú pravidelné) mi pomáhajú udržať príznaky vlastnej depresie pod kontrolou. Niektoré z nich sú všeobecne známe, iné obvykle nie sú v centre nášho uvažovania – ale môžu byť tým rozhodujúcim momentom pre dosiahnutie duševného zdravia.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

adela

Depresia je choroba, ktorá závažne ovplyvňuje nielen toho, kto ňou trpí, ale i množstvo ľudí okolo - partnera, rodinu, priateľov... Denne a neustále, vo vážnych i bežných situáciách. Vhodné riešenia a spôsoby pomoci sú pritom často iné, než by sa nám na prvý pohľad mohlo zdať. Čím viac sme ochotní o nej vedieť, tým viac dokážeme skutočne pomôcť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 101579x
Priemerná čítanosť článkov: 7256x

Autor blogu

Kategórie